Siirry sisältöön
🎉 Yli 45 € tilauksiin metallinen shaker kaupan päälle! Klikkaa ja lue lisää!
🎉 Yli 45 € tilauksiin metallinen shaker kaupan päälle! Klikkaa ja lue lisää!
Miten polttaa rasvaa terveellisesti?

Rasvanpoltto terveellisesti

Yksinkertainen rasvanpoltto onnistuu syömällä minimaalisesti, jolloin paino putoaa, mutta onko tällainen laihdutus terveellistä? Niukkakalorinen dieetti on lähes aina avain epäonnistumiseen, kun kalorit ovat matalalla ja ravinnosta saadaan liian vähän ravintoaineita ja energiaa. Tällainen toteutus johtaa asteittain kehon aineenvaihdunnan hidastumiseen sekä lihaskudoksen käyttämiseen energiaksi. Tämän seurauksena taas syntyy painon jojoilu-ilmiöt ja lyhytaikaiset tulokset. Unohda siis 30 päivän rasvanpoltto haasteet.

Voiko rasvanpolttoa keskittää?

Lupaus keskikehon rasvanpoltosta on markkinointikikka, joka ei valitettavasti ole toteutettavissa. Vaikka yritykset ja valmentajat lupaavat polttaa rasvasi pelkästään keskivartalosta, on tämä valitettavasti mahdotonta. Ihmisen biologisesta tutkimuksesta käy ilmi, että rasvakudoksen väheneminen tapahtuu aina yleisellä ja suhteellisella tasolla, ei siis ole olemassa metabolista keinoa, jolla voisimme vaikuttaa siihen, mistä rasvakudos vähenee. Ihmisillä on henkilökohtaisia eroja naisten, miesten ja yksilöiden välillä siinä, mihin rasvakudos kertyy ja mistä se vähenee ensimmäisenä tai viimeisenä.  

Onko laihdutus terveellistä?

Liian nopean energia vajeen tai tarpeeksi pitkään toteutetun dieetin seurauksena keho tekee itsestään energiatehokkaamman. Ihmiskunnan historiassa tämä on ollut oleellinen osa ihmisen selviytymisstrategiaa, mutta tänä päivänä sama ilmiö taas tuottaa ongelmia, kuten nopeaa lihomista dieetin loputtua. Toisin sanoen dieetti siis hidastaa kehon aineenvaihdunnan tasoa, mikä vähentää kulutusta ja lisää energian varastointikykyä rasvakudokseen.

Ennen laihdutus- tai kiinteytymis projektiin hyppäämistä tulisikin miettiä realistiset ja järkevät lyhyen sekä pitkän aikavälin tavoitteet. Esimerkki huonosta lyhyen aikavälin tavoitteesta voisi olla esimerkiksi -10 kg painonpudotus kuukaudessa. Ammattimainen personal trainer osaa ohjastaa järkevien tavoitteiden asettamisessa niin, että rasvanpoltto toteutetaan terveellisesti.

Mikä on hyvä tahti laihtua?

Jos luit artikkelin aikaisemmat kohdat, mietit nyt varmasti, mikä on sopiva tahti laihtua? Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että laihduttaessa ei kuuluisi nähdä nälkää eikä painon tulisi tippua useita kiloja viikossa. Aivan, kuten lihasmassan kasvatus, myös painon pudotuksen tulisi olla progressiivista. Mitä paremmin ja kauemmin painon pudotukseen on valmistauduttu ja varattu aikaa (dieetin kesto), sen parempi. Tässä artikkelissa emme perehdy valmistautumiseen sen tarkemmin.

Proteiinin tarve laihdutuksessa ja painonhallinnassa

Laihduttaessa kokonaisvaltainen energiansaanti on vähäisempää, joten on entistä tärkeämpää panostaa oikeisiin energianlähteisiin. Laihduttaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota riittävään proteiinien, kuitujen, kivennäisaineiden ja vitamiinien saantiin. Proteiini edistää jo itsessään laihtumista ylläpitämällä kylläisyyden tunnetta pidempään. Tämän lisäksi riittävä määrä proteiinia säästää lihaskudosta, joten energiavajeesta huolimatta keho ei polta lihaskudosta energiaksi. Tämä on erityisen tärkeää, koska keho pyrkii selviytymään energiavajeesta sopeutumalla rasvanpolttojakson aikana. Tällöin keho alkaa purkaa eniten energiaa hukkaavaa kudosta, eli lihasta. On siis ehdottoman tärkeää pitää huolta riittävästä proteiinin saannista ja treenistä erityisesti rasvaa polttaessa. Oikeaoppisen rasvanpolttodieetin suunnittelu ja toteutus katsotaan aina henkilökohtaisesti valmenettavan kanssa. 

Sinua voisi kiinnostaa myös: 

Asiakastarina aineenvaihdunnan tason palauttaminen

Lihasmassan kasvatuksen perusteet

Edellinen artikkeli Negatiiviset toistot
Seuraava artikkeli Valmentajan merkitys kokemuksen myötä?

Lue myös seuraavat artikkelit: