Siirry sisältöön
🌞 Kaikki tuotteet -24 % koodilla KESÄ24
🌞 Kaikki tuotteet -24 % koodilla KESÄ24
Negatiiviset toistot

Negatiiviset toistot

Erikoistekniikka negatiiviset toistot

Voidaan puhua positiivisesta, staattisesta ja negatiivisesta lihassupistuksesta. Negatiivisen eli eksentrisen lihassupistuksen aikana lihasta jännitetään, mutta samalla, kun lihas pitenee ja venyy. Toisin sanoen lihaksella pyritään jarruttamaan liikettä ja tällöin tehdään negatiivista työtä.

Milloin negatiivisia toistoja voisi hyödyntää?

Kuorman noustessa liikaa poistutaan lihaskasvulle optimaaliselta alueelta, ei tosin suoranaisesti kuorman suuruudesta johtuen vaan harjoitusvolyymin laskusta. Maksimaalisilla painoilla kokonaistyömäärä jää yleensä kohtuullisen pieneksi lihaskasvun kannalta. Lisäksi liikkeen hallinta voi olla heikkoa, varsinkin jos on tottumaton isoihin rautoihin. Vaikka toistomäärät olisivat lyhyet esim. 3, saadaan hitailla toistolla työvaiheesta silti suhteellisen pitkä.

Negatiivisen hyödyt?

Tutkimusten mukaan negatiivisista hitaista 10 sekunnin eksentrisestä toistosta on erityistä hyötyä kokeneille treenaajille. Jos olet treeniurasi alussa on turha polttaa tätä korttia vielä tässä vaiheessa.

Uusimpien tutkimusten mukaan erityisen hitaat toistot ovat poikkeuksellisia siinä, että ne voivat kehittää sekä nopeita, että hitaita lihassoluja.

Heikko eksentrinen voimantuotto näyttäisi olevan yhteydessä myös vammojen syntyyn, siksi tätä on erityisen tärkeää kehittää kuormien kasvaessa. Lisäksi toistojen ollessa rauhallisia painojen hallinta on helpompaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Lihasmassan kasvatuksen perusteet

Miten valitsen itselleni sopivan valmennuksen?

Edellinen artikkeli Carb cycling eli hiilihydraattien kierrätys
Seuraava artikkeli Rasvanpoltto terveellisesti

Lue myös seuraavat artikkelit: