Siirry sisältöön
100% tyytyväisyystakuu
100% tyytyväisyystakuu
Aineenvaihdunnan tason palauttaminen | Fitvalmennus

Asiakastarina aineenvaihdunnan tason palauttaminen

ASIAKASTARINA: AINEENVAIHDUNNAN
TASON PALAUTTAMINEN

Aloitimme Mikon kanssa valmennusyhteistyön noin vuosi sitten. Kuten usein
kuvitellaan, myös Mikon oletuksena oli, että vähemmän syömällä ja hiilihydraatteja välttelemällä pudotetaan painoa ja erityisesti kehon rasvaa. Toki syöty energiamäärä on oleellinen seikka hyvinvoinnissa ja painonhallinnassa, mutta jos aineenvaihduntasi ei toimi normaalisti, on turha haaveilla myöskään suurista painonpudotuksista terveellisesti toteutettuna. Myös treeneistä palautumisen ja riittävän unen määrä on helppo laiminlyödä.
Lähdimmekin Mikon kanssa valmennusyhteistyöhön ja ensimmäisenä tavoitteena meillä oli normaalin aineenvaihdunnan tason palauttaminen. Mikko oli syönyt aivan liian vähän, mikä oli laittanut hänen aineenvaihduntansa "jumiin" ja tiputtanut kropan energiankulutusta. Kroppa oli ikään kuin säästöliekillä jatkuvasti. Ihmiskeho toimii valitettavasti sillä tavalla, että aineenvaihdunnan saa nopeastikin sekaisin ja aineenvaihdunnan tasoa laskettua alaspäin, jolloin sekä aineenvaihdunta että hormonitoiminta sakkaavat. Valitettavasti aineenvaihdunnan tason nostaminen onkin sitten pidempi projekti. Lisäksi Mikon treeneistä palautumisessa oli parantamisen varaa.
Mikko oli valmis aloittamaan työt aineenvaihdunnan tason ja kokonaishyvinoinnin palauttamiseksi. Asteittain lähdimme palauttelemaan Mikon aineenvaihduntaa. Hän oli aikaisemmin syönyt noin 2000 kaloria ja vältellyt hiilihydraatteja. Tiiviillä yhteistyöllä ja vuoden suunnitelmalla saimme vähitellen nostettua Mikon ravinnosta tulevan energiamäärän päivätasolla 3800 kaloriin ilman, että Mikon rasvamassa lisääntyi. Pienin askelin teimme tarvittavia muutoksia ja lopulta Mikko siis söi lähes tuplasti sen, mitä alunperin oli syönyt. Rasvamassan pudottaminen näiltä energiatasoilta on selvästi mielekkäämpää:, kun keho opetetaan syömään runsaammin, se käyttää myös tehokkaammin energiaa hyödykseen. Kun aineenvaihdunnan ja kulutuksen taso on hilattu ylös, ja jos ylimääräisiä kiloja halutaan tämän jälkeen hieman pudottaa, ruokamääriä ei tarvitse pudottaa kuin kohtuudella ja rasvanpoltto käy lähes huomaamatta. Tämä taas mahdollistaa sen, että Mikko voi kiinteytyä ja kasvattaa samalla jopa maltillisesti lihasmassaa. 

TREENIOHJELMA

Kuten aikaisemmin kirjoitin on aineenvaihdunnan tason palauttaminen aina pidempi projekti, johon pitää luoda järkevä suunnitelma ja välitavoitteet. Loimme Mikolle progressiivisen treeniohjelman, joka mahdollistaa lihasmassan kehityksen projektin aikana. Mikko oli aikaisemminkin käynyt salilla, mutta ohjelmasta puuttui progressio ja jatkuvuus. Kuntosaliharjoittelu tekee hyvää myös aineenvaihdunnalle, sillä se parantaa insuliiniherkkyyttä ja isompi lihasmassa antaa paremman insuliiniherkkyyden. Tämä mahdollisti sen, että glukoosi ja ravintoaineet menevät suoraan lihaksiin eivätkä varastoidu rasvaksi. 

Jatkamme Mikon kanssa edelleen yhteistyötä ja seuraavana tavoitteena meillä on lihasmassan kasvattaminen sekä heikompien lihasryhmien kehittäminen samalla ylläpitäen nykyistä saavutettua rasvaprosenttia. 

 

”Laurin ammattitaito on ollut kehityksessäni korvaamaton apu. Pidän siitä, että Lauri suunnittelee treeni- ja ruokaohjelmat valmiiksi juuri minun yksilöllisiä tarpeitani varten.
Tämän jälkeen omaksi tehtäväkseni ei jää kuin suorittaa ohjeiden mukaan. Lauri on pitänyt myös hienosti huolen siitä, että ehdin palautua. Lepoviikoista onkin muistuteltu ja ihan aiheesta”, Mikko kertoo.
”Olen itsekin ollut aiemmin useamman personal trainerin asiakkaana, mutta Lauria voin aidosti suositella. Ainoa pieni harmituksen aihe on, etten aloittanut yhteistyötä Laurin kanssa jo aiemmin!”, Mikko jatkaa.

Kuva: Jouni Nieminen Photography

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Terveellinen rasvanpoltto

Miten valita sopiva verkkovalmennus?

Edellinen artikkeli Mikä on proteiinin merkitys lihaskasvussa?
Seuraava artikkeli Kuinka syödä terveellisemmin kodin ulkopuolella?

Lue myös seuraavat artikkelit: