Siirry sisältöön
100% tyytyväisyystakuu
100% tyytyväisyystakuu
Cheat ateria vai hiilihydraattitankkaus?

Cheat ateria vai hiilihydraattitankkaus?

Cheat ateria vai hiilihydraattitankkaus

Usein nämä kaksi asiaa sekoitetaan keskenään. Tässä artikkelissa perehdymme siihen mitkä näiden erot ovat ja milloin näitä tulisi hyödyntää.

Keskeinen ero hiilihydraattitankauksella verrattuna cheat ateriaan on se, että hiilihydraattitankkauksen tarkoituksena on täydentää glykogeenitasoja ja stimuloida insuliinin vapautumista aineenvaihdunnan nopeuttamiseksi. Cheat ateria taas koostuu usein hiilihydraattien lisäksi muista ravintoaineista, kuten korkeista rasvoista ja proteiineista. Lisäksi, jos energiamäärä on sopiva ei kasvukaudella usein ole mitään valtavaa halua jatkuvalle ”cheatille”.

Suurin ravitsemuksellinen ero hiilihydraattitankkaus aterialla ja cheat aterialla on se, että hiilihydraattitankkaus tulee ajoittaa tarkoin oikeaan hetkeen ja tankkauksen tulee sisältää paljon hiilihydraatteja, kohtalainen määrä proteiinia ja vähän tai ei ollenkaan rasvaa. Insuliiniherkkyyden ylläpitämisen ja dieetin kannalta suuri määrä hiilihydraatteja ja rasvaa yhdessä ovat yhtä kuin epäonnistunut tankkaus. Kun elimistössä on paljon rasvoja ja insuliinia, se lisää rasvan varastoitumista, eikä rasvanpolttoa. Se voi myös ajaa rasvahappoja lihassoluihin, mikä vähentää näiden solujen insuliiniherkkyyttä, mikä vaikeuttaa glukoosin saamista näihin lihaksiin myöhemmin.

Hiilihydraattitankkauksen tavoitteet

Hiilihydraattitankkaus on oleellinen osa ravitsemusta lähtökohtaisesti vain pitkään jatkuneilla miinuskaloreilla. Säännöllisesti noudatettu dieetti yhdistettynä koviin treeneihin tyhjentää elimistön glykogeenivarastot. Glykogeenivarastojen vähentyessä, keho alkaa lisätä polttoaineena käyttämänsä proteiinin ja rasvan prosenttiosuutta. Vaikka lisääntynyt rasva-aineenvaihdunta on toivottavaa, proteiinien katabolia ei ole. Tapa maksimoida rasvan polttaminen säilyttämällä samalla lihasmassaa on tankata hiilihydraatteja sopivin väliajoin ja erityisesti oikeina aikoina. Vaikka insuliini tunnetaan rasvaa varastoivana hormonina, auttaa se säätelemään myös aineenvaihdunnan aktiivisuutta. Insuliini kiihtyy, kun ravintoaineiden saanti on korkea ja kehon aineenvaihduntaprosessit kiihtyvät, kun se luulee olevansa hyvin ravittu. Päinvastoin dieettiruokavalion aikana tai kun henkilö syö liian vähän hiilihydraatteja liian pitkään, insuliinin vapautumisen puute voi hidastaa aineenvaihduntaa. Tämä on kehon luonnollinen puolustusmekanismi nälkää vastaan.

Kaikki tämä riippuu fyysisestä koosta, aineenvaihdunnan tehokkuudesta, harjoittelusta ja kehon sen hetkisistä rasvatasoista.

Cheat aterian tavoitteet

Cheat ateriat on tarkoitettu lähtökohtaisesti enemmän mielen kuin kehon ravinnoksi. Kevyillä plussa kaloreilla Cheat aterian hyödyt ovat usein vähäiset verrattuna hiilihydraattitankkaukseen, cheat ateria voi toki myös täydentää glykogeenia ja stimuloida insuliinia, mutta sen tarkoitus on enemmän henkinen kuin fysiologinen. Ongelma on siinä, että ruoat ovat yleensä ravintoarvoltaan alhaisempia ja ajoitus ei ole yleensä ideaali.

Lähtökohtaisesti Cheat ateriat saattavat hidastaa tavoitteisiin pääsemistä, jos tavoite on rasvamassan polttaminen. Cheat ateriaa ei kannata ajatella palkintona, vaan ennemminkin henkisenä taukona. Cheat ateriasta ei kuitenkaan kannata ottaa lian suurta stressiä, kun aineenvaihdunnan taso on riittävällä tasolla, on vaikutukset usein minimaaliset. 

Lue aineenvaihdunnan tason kehitys --> Aineenvaihdunnan tason kehittäminen

-Personal trainer Lauri Koskensalo

Edellinen artikkeli Valmentajan merkitys kokemuksen myötä?
Seuraava artikkeli Progressiivinen treeniohjelma

Lue myös seuraavat artikkelit: