Siirry sisältöön
100% tyytyväisyystakuu
100% tyytyväisyystakuu
Valmentajan merkitys kokemuksen myötä?

Valmentajan merkitys kokemuksen myötä?

Valmentajan merkitys

Miksi olympiatason urheilijoilla, yritysjohtajilla tai arvostetuimmilla valmentajilla on aina valmentajat? Tässä artikkelissa paneudutaan tarkemmin valmentajan merkitykseen. 

Kun puhutaan valmentajasta ja tämän roolista niin avainasemassa on aina tavoitteiden asettaminen, toimintasuunnitelman kehittäminen, aikataulu asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ja konkreettinen toteuttaminen. Valmentaja on juuri sellainen asiantuntija, jota tarvitset elämääsi, kun haluat jonkun auttavan sinua pitämään kiinni suunnitelmasta ja tekemään siitä niin tehokkaan, että lopulta tavoitteisiin päästään.

Valmentaja auttaa ja opastaa asiakasta auttamalla häntä selventämään visiota ja kuinka visiot sopivat heidän henkilökohtaisiin tavoitteisiinsa. Valmennus on prosessi, jolla X viedään nykyisestä paikasta sinne, missä asiakas haluaa sen olevan.

Valmentajan merkitys aloittelijalle VS kokeneelle henkilölle

Valmentajan merkitys ei vähene kokemuksen myötä, mutta valmennuksen muoto vain muuttuu. Jos mietitään esimerkiksi tavoitteiden vasta varhaisessa vaiheessa olevaa valmennettavaa on valmentajan päällimmäinen rooli neuvoa perusasioiden oikeaoppinen toteutus. Jos mietitään valmentajana esimerkiksi Personal traineria niin varhaisessa vaiheessa asiakkaan tulee tietää, miten pitäisi treenata ja syödä. Lisäksi valmentaja hoitaa treenitekniikat kuntoon, optimoi ruokavaliota, vastaa mietityttäviin kysymyksiin, opastaa ja tukee kehityksessä. Alkutaipaleella valmentajasta saatavat hyödyt ovat usein valtaisat ja näkyvät hyvinkin nopeasti helposti mitattavina tuloksina. Osaavalla valmentajalla säästetään paljon aikaa ja virheitä.

Valmentajan merkitys myöhemmin ei vähene, mutta muuttuu. Vaikka valmennettavan oma tietotaito kasvaa, niin tiedon hyödyntäminen itsensä valmentamisessa on aina haastavaa. Lisäksi omaa tekemistä on aina helpompi ylianalysoida. Enemmän tietoa omaavan henkilön kohdalla valmentajan tehtävä on nähdä kokonaisuus ja hakea uusia tulokulmia sekä visioida järkevä toimintasuunnitelma realistiseen tavoitteeseen. 

Valmentajan rooli on aina käytännön työkokemusta vaativa ammatti. Pelkkä teoriaosaaminen ei yksinkertaisesti riitä vaan valmentajalta vaaditaan myös keinot jalkauttaa teoreettiset viitekehykset käytännön tasolle ja saada nämä toimimaan yksilötasolla. 

Valmentautuminen on pitkäjänteinen prosessi, johon kuuluvat onnistumiset, epäonnistumiset, uudelleen yrittäminen ja niiden kautta oppiminen. Valmentaja ohjaa, opastaa, pohtii kanssasi ja on tukenasi, jotta tavoitteet saavutetaan! 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

ASIAKASTARINA: AINEENVAIHDUNNAN
TASON PALAUTTAMINEN

Progressiivinen treeniohjelma

Edellinen artikkeli Rasvanpoltto terveellisesti
Seuraava artikkeli Cheat ateria vai hiilihydraattitankkaus?

Lue myös seuraavat artikkelit: