Siirry sisältöön
Ilmainen personal trainer -tapaaminen – varaa aikasi nyt!
Ilmainen personal trainer -tapaaminen – varaa aikasi nyt!
Mikä on proteiinin merkitys lihaskasvussa? Fitvalmennus

Mikä on proteiinin merkitys lihaskasvussa?

Proteiini on hiilihydraattien ja rasvan lisäksi yksi elimistön energiaravintoaineista. Proteiini sisältää energiaa noin 4 kcal yhtä grammaa kohden. Proteiini sisältää siis saman verran energiaa kuin hiilihydraatti. Proteiini ei ole kuitenkaan keskeinen energiaravintoaine, vaan proteiinit toimivat sellaisina, silloin kun henkilö ei saa riittävästi energiaa muusta ravinnosta tai proteiinia saadaan niin runsaasti, että määrä ylittää elimistön muun käyttötarpeen.

Mihin proteiinia tarvitaan?

Proteiinit eli valkuaisaineet koostuvat 20 aminohaposta, joista 10 on ihmiselle välttämätöntä (9 aikuisille). Elimistö ei pysty siis itse valmistamaan välttämättömiä aminohappoja vaan nämä tulisi saada monipuolisesta ruokavaliosta. Välttämättömiä aminohappoja ovat histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani, valiini ja kysteiini. Eläinproteiinista aminohappovalikoima on helpompi saada täyttymään, mutta myös hyvin suunnitellulla kasvisruokavaliolla tämä on mahdollista. Kasvisruokailijan tulisi keskittää tähän kuitenkin huomattavasti enemmän huomiota kuin sekasyöjän.  

Mikä on proteiinin merkitys lihaskasvussa?

Kuten artikkelin aikaisemmista kohdista kävi ilmi, proteiinien tärkein tehtävä on toimia kudosten rakennusaineena. Rakentamisen lisäksi proteiini auttaa ylläpitämään nykyistä lihaskudosta. Erityisesti silloin, kun tarkoituksena on pudottaa painoa ja päivittäinen energiansaanti on miinusmerkkistä, nousee riittävä laadukkaan proteiinin määrä entistä oleellisemmaksi ja auttaa suojaamaan lihaskadolta. Laihduttajan proteiinin tarve on siis merkittävä. Myös Insuliini rakentuu proteiinista. Insuliinilla on keskeinen osa lihaskasvussa, sillä se lisää glykogeenin eli kehoon varastoitavan sokerin muodostumista sekä edistää glukoosin ja aminohappojen ottoa soluun eli kiihdyttää proteiinisynteesiä. 

Imeytyyko kaikki proteiini?

Jokaista energiaravintoainetta voi saada liikaa. Jos ylimääräistä proteiinia kertyy liikaa, varastoi elimistö ylijäämän rasvana, aivan kuten muutkin energiaravintoaineet. Siksi turhan suuresta proteiininsaannista ei saada yksilöllisen rajan jälkeen haluttuja lisähyötyjä. Liian suuri määrä proteiinia voi olla haitallista myös munuaisille ja maksalle. Tämä johtuu siitä, että proteiini sisältää typpeä, jonka ylimäärä poistuu kehosta virtsan mukana. Jos typen eritys on runsasta, lisää se kehossa nesteen menetystä ja voi vaikuttaa terveeseen nestetasapainoon. Maksa muokkaa ylimääräisiä aminohappoja typpiyhdisteeksi, joka erittyy munuaisten kautta pois elimistöstä. Ravinnossa ei siis kannata pyrkiä turhan suureen proteiinin määrään, vaan keskittyä laadukkaisiin proteiinin lähteisiin oikea aikaisesti, jotta tulokset maksimoidaan! 

Kirjoittanut: Personal Trainer Lauri Koskensalo

Sinua voisi kiinnostaa myös:

ONKO MAHDOLLISTA SAMANAIKAISESTI POLTTAA RASVAA JA KASVATTAA LIHASTA?

VAA'AN OSTAMINEN MOTIVOI ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEEN

Edellinen artikkeli TYYTYVÄISET ASIAKKAAT
Seuraava artikkeli Asiakastarina aineenvaihdunnan tason palauttaminen

Lue myös seuraavat artikkelit: