Siirry sisältöön
🎉 Yli 45 € tilauksiin metallinen shaker kaupan päälle! Klikkaa ja lue lisää!
🎉 Yli 45 € tilauksiin metallinen shaker kaupan päälle! Klikkaa ja lue lisää!
Rasvanpoltto ja lihaskasvu samaan aikaan

Onko mahdollista samanaikaisesti polttaa rasvaa ja kasvattaa lihasta?

Lihasmassa pitäisi saada lisääntymään ja rasvamassa vähenemään kropassa. Mutta onko mahdollista samanaikaisesti polttaa rasvaa ja kasvattaa lihasta? Perehdytään aiheeseen tarkemmin. 

Miksi suurempi lihasmassa laihduttaa?

Kaikki kehon lihasmassa on erittäin energia-aktiivista kudosta. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän henkilöllä on lihasmassaa, sitä enemmän keho kuluttaa energiaa levossa ja urheilussa. Lihasmassan kasvatus on siis jo lähtökohtaisesti järkevä tavoite, kun tavoitteena on polttaa myös rasvaa. Rasvan vähentäminen tervehdyttää myös aineenvaihduntaa tehostamalla aineenvaihdunnan toimintaa. Tehokkaampi aineenvaihdunta mahdollistaa taas isommat ruokamäärät. Kukapa meistä ei rakastaisi ruokaa? Edellä mainittujen asioiden varjolla on siis selvää, että pelkästään jo lihasmassan kasvatukseen keskittymällä on mahdollista polttaa tehokkaammin myös rasvaa. 

Voinko kasvattaa lihasta ja laihtua?

Aloittelijasta puhuttaessa ei ole lainkaan poikkeuksellista, että vyötäröltä lähtee senttejä pois, mutta vaakalukema ei laske tai jopa nousee. Aloittelija voikin ajatua metsään, jos tärkeimpänä indikaattorina katsotaan sokeasti vain painoa. Uusi treeni on kova ärsyke treeniin tottumattomille lihaksille sillä aloittelijan lihakset vastaavat usein lähes mihin tahansa treeniin. Aloittelijan onkin siis mahdollista saada treenistä vastetta, vaikka hän olisi voimakkaasti aliravitussa tilassa. Harjoittelun alkuvaiheessa ravinnolla onkin todennäköisesti merkittävämpi rooli rasvojen lähdössä, kuin lihasmassan kasvatuksessa. Toki on suotavaa, että treeni on oikeanlaista heti alusta lähtien, jotta parasta kehitysvaihetta ei heitettäisi hukkaan. 

Puhuttaessa kokeneemmasta treenaajasta, jonka kehitys junnaa jo osittain paikallaan, ei välttämättä ole järkevää yrittää kasvattaa sekä lihasmassaa, että vähentää rasvamassaa samanaikaisesti. Kehon hiilihydraattivarastojen lisäksi rasvamassa on ensimmäinen, josta keho yleensä energiavajeessa luopuu ruokkien näin elintärkeitä elimiä. Kun taas tavoitellaan lähes rasvatonta kuntoa käyttää keho tietyn pisteen jälkeen lihaksen toiminnallista proteiinimassaa myös polttoaineeksi. Tällöin puhutaan jo fitness kisailusta, joten tavallisen treenaajan ei tarvitse tästä huolehtia. 

Yhteenveto

Yhteenvedoksi voidaan siis todeta, että on täysin mahdollista samaan aikaan kasvattaa lihasmassaa ja polttaa rasvaa. Mitä suurempi kehoon hankittu lihasmassa jo on, sitä hankalampaa lihasmassan ylläpitäminen dieetillä on. Aloittelija pystyy siis hyvin polttamaan rasvaa ja kasvattamaan silti lihasmassaa. Kokeneella treenaajalla ei ole välttämättä järkevää yrittää saavuttaa kaikkea heti. Treenitaustasta riippumatta painon pudotuksen tulisi tapahtua progressiivisesti ja järkevästi. Liian nopeat muutokset painossa voivat viedä sekä kokeneen treenaajan, että aloittelijan metsään. 

Lue seuraavaksi:

Lihasmassan kasvatuksen perusteet

Carb Cycling eli hiilihydraattien kierrätys

Edellinen artikkeli Kuinka syödä terveellisemmin kodin ulkopuolella?
Seuraava artikkeli Milloin dieetti alkaa näkyä?

Lue myös seuraavat artikkelit: