Siirry sisältöön
🎉 Yli 45 € tilauksiin metallinen shaker kaupan päälle! Klikkaa ja lue lisää!
🎉 Yli 45 € tilauksiin metallinen shaker kaupan päälle! Klikkaa ja lue lisää!
Top 3 maailman nopeimmat juoksukengät 2023 - Jarkko Järvenpää

Top 3 maailman nopeimmat juoksukengät 2023 - Jarkko Järvenpää

Olet ehkä jo kuullutkin ”superkengistä”! Ne on olleet kaiken kansan saatavilla jo muutaman vuoden ajan. Listasin tähän oman juoksukokemukseni pohjalta mielestäni tämän hetken top3 nopeinta maantiejuoksu superkenkää puolimaratonille/maratonille:

  • Sijalla 1: Asics Metaspeed Sky+
  • Sijalla 2: Nike ZoomX Vaporfly 3
  • Sijalla 3: Adidas Adios Pro 3

Hiilikuitulevyn ja pohjafoamin yhdistelmä tekee näistä todelliset pomppukengät. Kengän profiili on suunniteltu siten että tuo ”pomppu” suuntautuu eteenpäin. Energiaa katoaa vähemmän harakoille ja juoksun aiheuttama iskutus on pienempää. Näillä vieterikengiksikin kutsutuilla juoksulenkkareilla on alitettu jo 2tuntia maratonilla. Suosittelen niitä kuitenkin ihan yhtä lailla jo kuntoilijoillekin, jotka tavoittelevat puolimaratonilla 2tunnin alitusta! Itse olen käyttänyt niitä jo vuosia ja yhtälailla kaikkia valmennettaviani olen kannustanut ne ostamaan. Kuntoilijat hyötyvät aivan yhtä paljon tästä kengästä! Hyöty tulee jo ihan fiiliksestä. Näihin kenkiin astuessa tunnet itsesi Superjuoksijaksi. Olet automaattisesti oikeassa juoksuryhdissä. Lantio ei putoa eikä juoksu istu yhtä herkästi. Nämä kaikki 3 superkenkää ovat neutraaleja hiilikuitukenkiä, joiden pohjan paksuus korkeimmalta kohdalta on maantiekisoissa suurin vielä sallittu 39-40mm. Ja näitäkin saa jo alle 200euron ilmaisella toimituksella.

Mistä voin hankkia superkengät itselleni? 

Omat lempparikenkäni Asics Metaspeed Sky+ kengät löydät Temporunningstore.com -sivustolta tai ihan paikan päällä, ainoana superkenkien kivijalkaliikkeenä Suomessa, heidän Helsingin myymälästä Vallilan konepajalta Teollisuuskatu 20. Huom! elokuun ajan saat -25% alennuksen koodilla: ”jarkkojuoksee25”.

Mihin superkengät soveltuvat?

Näiden tämän hetken top3 superkenkien kulutuskestävyys on huippuluokkaa. Joskus kuulin joidenkin puhuvan että kestäisivät vain muutaman kisan. Itse olen vuosien varrella todennut näiden kestävän kyllä jopa tuhansiakin kilometrejä menettämättä ominaisuuksiaan yhtään! Tietysti kun kengän pohja jossain vaiheessa kuluu niin loppuun, että alkaa ohjaamaan askelta väärin, on aika vaihtaa uuteen. Tämä pätee ihan kaikkiin juoksulenkkareihin. Kiertojäykkyyttään nämä kengät eivät kuitenkaan normaaleihin lenkkareihin verrattuna missään vaiheessa menetä, koska ovat levyn ansiosta täysin jäykät.

Jäykkyydestä johtuen näillä kengillä ei saa missään nimessä mennä juoksemaan poluille. Kivenmurikan tai juurakon päälle astuminen johtaisi heti nilkan vääntymiseen. Juoksualustoina sopii asfaltti, rata, juoksumatto, toki myös sora/hiekkatie latupohja, jossa ei kuitenkaan isoja alustan epätasaisuuksia löydy, niin ei ole vaarana, että nilkka vääntyisi.

Ainoastaan ennätys ei kohene näillä superkengillä, vaan myös jalat säästyy paremmin iskutukselta. Itse juoksen näillä lenkkareilla vähintäänkin kaikki kovat ja puolikovat harjoitukset. Kevyillä lenkeillä on hyvä välillä käyttää myös ”tavallisia” juoksukenkiä, jotta pohjelihakset eivät pääse liikaa surkastumaan. Ja voit varmistaa pohjelihaksen harjoittamisen muulla tavoin, kuten esimerkiksi päkiälle nousuilla, hyppynaruhyppelyllä, tai vaikkapa pohjeprässillä.

Näiden kolmien kenkien painoa on täysin turha lähteä vertailemaan, koska kunhan kengän paino on alle 240grammaa, on se todella kevyt. Kaikki muut ominaisuudet ovat paljon tärkeämmät, kun superkenkiä vertaillaan. Mainittakoon nyt kuitenkin painot: Asics 205g, Addu 213g ja Nike 198g.

Myöskään värivaihtoehtoja ei kannata vertailla, juoksu kyllä varmasti näyttää kauniilta ja lennokkaalta, kun sitoo nämä superkengät jatkossa jalkaan lenkille!

Parasta näissä kaikissa superlenkkareissa on niiden mahdollistama aikamatka nuoruuteen: kolotus on poissa. Kimmoisuus ja juoksun helppous on kuin olisi nuorentunut 15vuotta. Kelpaa!!


Asics metaspeed sky+

Mielestäni Asics on näistä kolmesta kaikkein paras valinta puolimaratonille ja maratonille. Kenkä soveltuu erinomaisesti rullaavalle askeleelleni. Märällä asfaltilla juostessa Asicsella oli superkenkien paras pito!

Arvostelu Asics Metaspeed Sky+

Aavistuksen muita superkenkiä matalampaa 5mm droppia ei kannata säikähtää. Droppi tarkoittaa kengän pohjan korkeimman ja matalimman korkeuden eroa. Itse olen tykännyt yleensä hieman suuremmasta 8mm dropista kuten Niken Vaporflyssa ja Alphafly 2:ssa. Asicsessa tämä droppi ei kuitenkaan kerro kaikkea, koska tässä Asicsen Metaspeed Sky+ kengässä levy on sijoitettu korkeammalle ja litteämmin välipohjaan ja siten matalammasta dropista huolimatta säästääkin pohkeeseen kohdistuvaa rasitusta.

Ainoa miinus on, että ylämäkeen juostessa tämä lenkkari tuntuu hieman jarruttavan menoa. Tosin siitä miinuspuolesta ei ole mielestäni kenellekään haittaa, koska lähes kaikki nopeat ennätyskelpoiset maantiekisat rakennettaan mahdollisimman tasaiselle alustalle. Jos reitille osuu ylämäkiä niin yleensä niitä seuraa myös alamäki ja niissä nämä kengät rullaa sitten sitäkin paremmin! Jarruttava tunne johtuu kengän hieman erilaisesta profiilista Turbo -vaahtomuovissa kengän etuosassa, toisaalta juuri sen ominaisuuden ansiosta iskutus on vieläkin pienempää.


Näissä superkengissä tykkäsinkin erityisesti juuri siitä, kuinka vielä pitkän lenkin lopussakin tunsin juoksun aiheuttaman iskutuksen jääneen todella pieneksi. Paljon pienemmäksi kuin näissä verrokeissa. Tämä johtaa siihen, että esimerkiksi maratonille ei tarvitse enää tehdä niin paljoa iskutukseen totuttavaa harjoittelua kuin mihin aiemmalla juoksuteknologialla on totuttu. Toki lenkillä on silti käytävä, niin pitkälle kenkäteknologia ei sentään vielä ole edennyt.

Suunniteltu nimenomaan puolimaratonille ja maratonille.

Niken ZoomX Vaporfly 3

Nike on taattua Vaporflyta joita olen tykännyt käyttää ratavedoissakin jo vuosia. Juoksisin vieläkin ratakisat tällä, jollei sääntömuutosta olisi 3vuotta sitten tehty ratakisojen osalta: ratakisoissa kengän pohjan paksuus ei saa ylittää 25milliä. Nykyään Nikelta löytyy radalle onneksi Dragonfly ja Victory. Niistä ei kuitenkaan tässä enempää koska nuo jäävät itsellänikin niin vähälle käytölle.

Tiedän muutaman juoksukaverini joille jalan rakenteesta johtuen Vaporflyt hiertävät.

Droppi 8mm.

Soveltuu erityisesti ratareeneihin ja lyhyempiin maantiekisoihin.Adidaksen Adios Pro 3

Addun tunne on hyvä.

Continental pohja ei aina pure parhaiten sateella.

Droppia on 6,5mm.

Soveltuu keskimääräisen hyvin lyhyempiin ja pidempiin maantiekisoihin.

Yhteenveto

Ei muuta kuin kovaa ajoa, koska sen nämä kaikki tässä mainitut juoksukengät mahdollistavat: suuremmat juoksumäärät ja pienempi jalkoihin kohdistuva iskutus!

Kaikki nämä 3vaihtoehtoa ovat olleet itselleni Tuhkimon kenkiä, eli ei tarvitse arpoa onko malli ja koko sopiva vaiko eikö. Näin myös lukuisilla muilla juoksijoilla jotka tiedän. Nämä kengät vievät mennessään heti ekalla kokeilulla, eikä tarvitse välttämättä edes koeajaa ennen h-hetkeä. Ehdottomasti kuitenkin kannattaa, koska suurin hyöty näistä kengistä tulee juuri siitä, että säästävät jalkoja muutoin niin kovin iskuttavalta lajilta: juoksulta.


Juoksuterveisin,

Jarkko Järvenpää
IG: @jarkkojuoksee
Maajoukkuejuoksija

Edellinen artikkeli Juoksijan vesijuoksu - vaihtelua ja tehoa lenkkeihin
Seuraava artikkeli Tärkeimmät lisäravinteet - milloin ja miksi?

Lue myös seuraavat artikkelit: