Siirry sisältöön
100% tyytyväisyystakuu
100% tyytyväisyystakuu
Stressin vaikutus painonpudotukseen ja laihduttamiseen

Stressin vaikutus painonhallintaan

Kaikki reagoivat stressiin eri tavoilla, sillä tapahtumien stressaavuus riippuu aina yksilön omista kokemuksista. Stressi voi olla positiivista tai negatiivista. Tilapäinen sopiva stressi kuuluu osaksi elämää ja voi auttaa yksilöä suoriutumaan paremmin. Pitkittynyt stressi puolestaan voi heikentää yksilön elämänlaatua.

Miten stressi voi vaikuttaa painonpudotukseen?

Pitkäkestoinen stressi vaikuttaa yksilön suoriutumiseen lähes aina erilaisin tavoin. Yksilöstä riippuen kroppa voi reagoida pitkäkestoiseen stressiin nostamalla tai laskemalla painoa. Stressi voi siis myös nostaa painoa, mutta tarkempia syitä tämän taustalla ei vielä täysin tunneta. Tähän asti tiedetään, että stressihormoni eli kortisoli lisää tutkimusten mukaan hieman ylimääräisen rasvan kertymistä erityisesti vyötärön alueelle. Tähän vaikuttavat sekä hormonaaliset että psykologiset tekijät. 

Tunnistatko stressin lähteet? 

Vaikka tarkempia syitä stressin vaikutuksia ihmisen painoon ei vielä täysin tunneta, kannattaa stressin lähteitä pyrkiä tunnistamaan ja pyrkiä vaikuttamaan näihin tekijöihin. Kuitenkin stressin vaikutukset tulevat usein ihmisen omasta toiminnasta. Kiire kulkee usein käsi kädessä stressin kanssa. Mitä vähemmän energiaa on käytettävissä terveyttä ylläpitäviin asioihin, kuten ateria rytmistä huolehtimiseen tai terveellisen ruuan laittoon, sitä helpommin vaikutukset usein näkyvät. Jos stressi johtuu kiireestä, tuleekin yksin tai yhdessä valmentajan kanssa miettiä, miten ohjelmasta saisi sopivamman omaan kiireiseen elämänrytmiin. Runsas stressi aiheuttaa helposti myös  erilaisia mielitekoja  ateria välien venyessä kiireiden takia. 

Stressi voi aiheuttaa myös unettomuutta. Unettomuus vaikuttaa painonpudotukseen negatiivisesti. Jos unettomuus on yksi ongelmista voi aterioiden suunnittelulla onneksi edesauttaa nukahtamista. Uniongelmien hoitaminen on keskeinen osa onnistunutta elämäntapamuutosta. 

Luo järkevät ja realistiset välitavoitteet

Myös paino tai painonpudotus itsessään voivat aiheuttaa stressiä. Jos tavoitteena on tehdä hyvin nopeita muutoksia painoon eivätkä tavoitteet syystä tai toisesta täyty, voi tässä olla taas uusi stressitekijä. Tällaisessa tilanteessa on ehdottoman tärkeää ettei henkilö vajoa itse syytösten kierteeseen. Syyt voivat olla moninaiset eikä jokaisen kroppa reagoi samalla tavalla. Kaikki tehty työ luo kuitenkin arvokasta pohjaa ja vie lähemmäksi lopullista tavoitetta. Jos paino aiheuttaa stressiä, ei vaaka välttämättä ole paras mittari kehityksen seurantaan, vaan mittanauha ja vanhat vaatteet toimivat kyseisessä tapauksessa usein paremmin. Tulee kuitenkin muistaa, että jo muutaman prosentin painonpudotus on merkittävä ja tuo mukanaan huomattavia terveys hyötyjä. 

Stressin vähentämiseksi on tärkeää keskittyä uusiin parempiin tapoihin ja pyrkiä vähentämään stressitekijöitä. Uusien ruokailutapojen oppiminen saattaa vaatia paljon toistoa, mutta työn tulokset palkitsevat aina pitkäjänteistä suorittajaa!

Lue seuraavaksi:

Cheat ateria vai hiilihydraattitankkaus?

Progressiivinen treeniohjelma

Edellinen artikkeli Vaa'an ostaminen motivoi elämäntapamuutokseen
Seuraava artikkeli TYYTYVÄISET ASIAKKAAT

Lue myös seuraavat artikkelit: